Sempre Ékszer

Fémjelzés

 

Fémjelzés

Az ötvözött nemesfém (arany, ezüst, platina) tárgyakat hitelesítetni (fémjeleztetni) kell, mely eljárást Budapesten a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Igazgatóság (NEHITI) végzi.

Minden Magyarországon készült arany tárgyat fémjeleztetni kell 1 g felett, ezüst tárgyat 2 g felett. A fémjel hitelesen igazolja a tárgy arany, ezüst, vagy platina tartalmát az ötvözetben.

A külföldről behozott ékszereket is kötelező fémjeleztetni, ezek tárgyak ún. behozatali fémjelet kapnak.

Magánszemélyek is fémjeleztethetnek külföldről behozott ékszereket. Az ékszer származását igazoló dokumentumot és egy nyilatkozatot kell benyújtani, amely a tárgy tulajdonjogát igazolja, és megfizetni a fémjelzés díját.

Nézzük meg milyen jeleknek kell beütve lenni, egy magyarországon forgalomban lévő ékszerben:

Minden Magyarországon gyártott ékszer vagy nemesfém tárgyban kötelezően benne kell legyen a készítő vagy gyártó cég, vagy vállalkozó egyedi névjele. Ezt az egyedi jelet, a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Igazgatóságon nyilvántartják, minden cég vagy vállalkozó maga tervezheti meg az intézet jóváhagyásával (általában monogram, vagy valami egyszerű ábra).

E mellé ütik be érvényben lévő magyar fémjelet, mely igazolja, hogy az ékszer milyen nemesfémből készült és milyen finomsági fokú. Ill. beleüthetik még az ún. hivatali jelet, ez a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Igazgatóság Jele.


vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!