Sempre Ékszer

Mi a különbség a fényes, a matt, és a durva megmunkálású felületek tartóssága között?

 

Mi a különbség a fényes, a matt, és a durva megmunkálású felületek tartóssága között?

Nagyon szép kontrasztot ad egy fényes és egy matt felület egymás mellett, különösen, ha színeikben is különválnak a fémek.

Éppen ezért mindannyian szeretnénk, hogy gyűrűink sokáig eredeti szépségükben pompázzanak, így nem árt némi információt szerezni az alkalmazott felületi kidolgozásokról.
A mattírozás úgy készül, hogy a fémfelszínt, keményebb, durvább eszközökkel munkáljuk meg, hogy egyenletes, mikroszkopikus méretű barázdákat hozzunk létre a fém felületén. Ezek a parányi „fémtaréjok” az ékszer viselése közben óhatatlanul letörögetnek, elkenődnek, és egy fényes kis felületet hagynak maguk mögött. Ezért a mattított felületek idővel „kifényesednek”.


Természetesen minél durvább felületet hoztunk létre ez a folyamat annál hosszabb időt vesz igénybe de persze az is közreműködik, hogy ki mennyire tud vigyázni ékszerére. A tökéletesre polírozott felületnél ez pont fordítva történik. Ugyebár a fémek esetében minél simább egy felület annál fényesebb is egyben. Itt megjelennek használat alatt a mikro karcok, ezáltal mattabbá válik, mi úgy mondjuk, hogy „beérik” az ékszer felülete, és nagyjából ezt az állapotot tartja fenn a későbbiek folyamán.


Az összes felület-megmunkálási eljárás, így a különféle mattírozás és a polírozás is bármikor felújítható, restaurálható.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!