Sempre Ékszer

Legfontosabb tudnivalók a gyémántokról

 

Legfontosabb tudnivalók a gyémántokról

A legkeményebb drágakő.

Sérthetetlensége és örökkévalósága végett a jegyékszerek szimbolikus ékköve.
Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad csiszolatának eredeti szépsége.

A gyémánt a drágakövek királynője. Az ógörög nyelvben αδάμας (adamasz) néven ismerték, ami törhetetlent jelent. A földön a legkeményebb természetben előforduló ásvány. Átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú.

Keménysége az utána következő legkeményebb drágakövek 90-szerese, ezért az ékszerkészítésen kívül az iparban is széles körben is alkalmazzák. 

A legnagyobb gyémántlelőhelyek Dél-Afrikában, Közép-Afrikában Dél-Amerikában, Szibériában és Brazíliában találhatók. A század elején egységesítették a mértékegységet: 1 karát= 0,2 g.

 A teljesen tiszta, átlátszó gyémánt a fény teljes színskáláját különböző színekre bontja és tükrözi vissza, ezt hívják a gyémánt tüzének. A speciális tudást és kézügyességet igénylő modern csiszolási technikát a XX. században fejlesztették ki, amely során matematikai számításokat követően 57 fazettát (oldallapot) csiszolnak a gyémánt felületébe. A briliáns - a jelenleg legtökéletesebb - csiszolási forma biztosítja, hogy a gyémántra eső fénysugarak a gyémánt belsejében a fazettákon körbetükröződve, visszaverődhessenek közel 100%-ban és így a legragyogóbb gyémántfény jöhessen létre.

Értékének négy fontos meghatározó tényezője van (az úgynevezett 4C):
– Csiszolásának minősége, arányai,
– Zárványosságának mértéke, illetve annak hiánya (a zárvány pici jellegzetes képződmény a kő szerkezetében.)
– Színe, illetve színtelensége,
– És tömege, mely egyben az egyetlen egzakt tulajdonsága.
Nem elég tehát csak annyit tudnunk e drágakőről, hogy karcolja az üveget.

1. COLOR (szín)

Az ékszerminőségű gyémántok értékének alapvető jellemzője a színük. A gyémántok értéke annál magasabb, minél fehérebb a színük -  leszámítva ez alól a ritka, színes gyémántokat (rózsaszín, kék) A gyémánt általában a sárga szín irányába tér el a fehértől, az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb skála az ábécé betűit használó, amely a D betűtől, a legfehérebb minőségtől indul.

A nemzetközi HRD, GIA, CIBJO színbeosztás

RIVER - legtisztább, első osztályú fehér szín
D -  Exceptional white+
E  - Exceptional white

TOP WESSELTON - nagyon fehér, tiszta fehér
F -  Rare white+
G - Rare white

WESSELTON: - fehér
H - Wesselton

TOP CRYSTAL - halványan árnyalt fehér
I, - Top Crystal
J -  Crystal

TOP CAPE / FAINT YELLOW - színezett fehér
K, L  - Top Cape

CAPE /  FAINT YELLOW - enyhén sárgás
M - Cape
N - Low Cape

VERY LIGHT YELLOW - halványan színezett sárga
N - R között

LIGHT YELLOW, YELLOW - gyengén sárga, sárga
S -,Z között



A legpompásabb és legdrágább " fehér " gyémántok teljesen színtelenek A legtöbb gyémántnak van egy kis sárgás vagy barnás árnyalata. A gyémántok a természetben a szivárvány minden szinében előfordulhatnak. Lehet vörös, rózsaszín, kék, zöld, sárga stb. 
Ezeket " Fancy gyémántoknak " nevezik.


2. KARÁT (Carat)


 

A drágakövek súlyegysége a karát (carat, ct), ami nem azonos az arany ötvözetét jelző karáttal. 
1913 óta a karát súlya 200 milligramm vagy 1/5 gramm. Európában a "század" kifejezést is használják. Pl.:0,50ct = ötven század karát. A gyémántárakat karátonként szokták megadni. A legkitűnőbb minőségű gyémántokat a legdrágább áron értékesítik karátonként. Ahogy romlik egy kő minősége, úgy csökken a karátár is. Fontos tudni azt is, hogy ha egy kitűnő minőségű egykarátos követ szeretnénk, de túlságosan magasnak tartjuk az árát, lehet, hogy célszerűbb egy 0,95 század karátos követ vásárolni a megfelelő áron. Ez a kő ha befoglalják teljesen úgy néz ki mint egy egykarátos, ugyanakkor lényegesen olcsóbb. A kövek ára nem lineárisan növekszik. Egy 2,0 ct-os kő nem kétszer annyiba kerül, mint egy 1,0 ct-os, hanem négyszer annyi is lehet az ára.


Mit jelent az, hogy VS és hogy SI?

A zárványok jelölésére szolgál:

· VS – Very Small (nagyon kicsi). Értelmezése: a csiszolt kőben 10 lupé nagyítás mellett egy nehezen észrevehető hiba a kőben kap VS minősítést.

· SI - Small Inclusion – kis hiba. 10-szeres nagyításnál kis hiba a kőben.

3. TISZTASÁG (clarity)

A gyémántok tisztaságának ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik, egy lupé segítségével. Mindent, ami ilyen nagyítás mellett látható, zárványnak neveznek. A zárványok rontják a drágakövek minőségét, mert csökkentik az átlátszóságot és hatással lehetnek a kő színére is. Az értékcsökkentő hatás elhelyezkedésüktől, méretüktől és intenzitásuktól függ.



Az ásványi tisztaság a hibák számának, helyének, méretének és tipusának a meghatározása. A hibák lehetnek mikroszkopikus méretű repedések, belső gyémántkristályok stb. Minden gyémánt belső képe más és más, ezért a tisztaság az egyik legfontosabb tényező az azonosítás során. A vásárlónak ez azért fontos, mert minél tisztább a kő, annál ritkább és értékesebb. A gyémántokat tízszeres nagyítással vizsgáljuk egy lupe segítségével. Az a hibátlan gyémánt, melynek - tízszeres nagyítóval vizsgálva - belsejében nem lehet zárványokat, külsején pedig sérüléseket találni. 



Tisztasági kategóriák:

IF (internally flawless): kifogástalan, tízszeres nagyítás alatt sem vehető benne észre zárvány

VVS  - VVS 1, VVS 2 (very very small inclusions): nagyon-nagyon kis méretű zárványok, tízszeres nagyítás mellett is nehéz észrevenni

VS - VS 1, VS 2 (very small inclusions): nagyon kis zárványok, csak tízszeres nagyítás mellett lehet észrevenni

SI  - SI 1, SI 2  (small inclusions): Szabad szemmel még nem látható, de tízszeres nagyító alatt már észrevehető hibák, szennyeződések

P1 (piqué): közepes zárványok, szabad szemmel éppenhogy észrevehető

P2: a zárványok már szabad szemmel is láthatók és befolyásolják a gyémánt ragyogását

P3: Nagyobb és számszerűleg több zárvány, szabad szemmel is könnyedén észrevehetőek.

MÉRET (carat)

A karát a gyémánt súlya aminek nemzetközileg elfogadott rövidítése ct.  1 karát = 0,2 g = 200 mg. (Nem azonos az arany és más nemesfémek finomságát jelző karáttal.)

4. CSISZOLÁS(cut)

A csiszolás és fényezés azon eljárások, melyek során a kő természetes rejtett szépségeit, tüzét, színszórását a legjobban érvényre juttatják. A csiszolás lényege, hogy a kő optikai tulajdonságait javítsák, vagy a már meglévő jó tulajdonságait tökéletesen kiaknázzák.

A leggyakoribb csiszolási formák : briliáns (kerek), smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, Marquise vagy navette (hegyes ovális), pendeloque (körte) vagy briolett (csepp), szív (heart) alak. Emellett úgynevezett fantázia csiszolások is léteznek, általában gyengébb minőségű gyémántok vagy különleges sajátosságok miatt alakítanak ki ilyeneket.

A gyémánt szerkezete

A drágakövek között a gyémánt az egyetlen vegyileg tiszta elem, ugyanis a gyémánt tiszta szén. Ez annyit tesz, hogy a gyémántban a szénen kívül semmilyen más elem sem fordul elő. Mivel a gyémánt szabályos tetraéderes rendszerben kristályosodik, ezért a gyémántkristályok általában lekerekített hegyű oktaéderek, enyhén domború lapokkal. A gyémánt a földön a legkeményebb ásvány, egyben a legkeményebb természetes anyag.

A gyémánt fontos tulajdonsága különleges tüze, fényvisszaverő (fényfelbontó) képessége, mely szerint a briliáns csiszolású gyémánt a befogadott fény 100%-át képes visszaverni .

Visszatükröződés, Fénytörés, Fényszórás
          

A) A gyémánt a külső felületéről visszaveri a fényt, ez a külső visszatükröződés.
B) A bejövő fény megtörik a gyémánt belső felületén és visszatükröződik a kő közepe felé.
Ez a belső fénytörés.
C) A fénysugár megtörik a gyémánt felületein, és a szivárvány miden szinében pompázik.
Ez a fényszórás (brillancia).

 


 

A csiszolási forma hatással van a belső tűzre és a brillanciára (ragyogás). Egy modern, kerek, briliáns csiszolású gyémántnak 58 fazettája van, 33 a tetején, 24 az alján, plusz a kalett. A kerek briliáns csiszolású gyémántnak - ha jól van kidolgozva - minden irányban nagyobb a brillanciája mint a más csiszolásúaknak.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!